Veelgestelde vragen

Wat is artrose?

Artrose is een ziekte die veel voorkomt in Nederland. De ziekte is een vorm van reuma waarbij het volledige gewricht hinder ondervindt. Door artrose gaat de kwaliteit van het gewricht achteruit en wordt het kraakbeen aangetast. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is artrose geen slijtage van de gewrichten op zich. Door artrose treedt er verzuring op in het kraakbeen, waardoor dit verandert. Je krijgt hier meer informatie over wat artrose inhoudt, hoe het ontstaat en welke soorten van deze ziekten er bestaan.

Gewrichten en kraakbeen

In ons lichaam hebben we op veel verschillende plaatsen gewrichten. Dat zijn de scharnierpunten waar twee botten bij elkaar komen. Deze scharnierpunten worden om bijvoorbeeld een elleboog of knie te bewegen. Gelukkig is het niet zo dat de botten langs elkaar schuren, omdat er dan wel heel snel slijtage zou ontstaan. Daarom zit er tussen de botten altijd kraakbeen. Kraakbeen is van zichzelf glad en zorgt ervoor dat de gewrichten met gemak kunnen draaien, knikken of op een andere manier bewegen. Je kunt kraakbeen als een soort van kussentje zien tussen de botten.

Aantasting van het kraakbeen

De ziekte artrose zorgt ervoor dat dit kraakbeen wordt aangetast. Door de aantasting treedt er verzuring op waardoor de gladheid van het kraakbeen verdwijnt. Het kan zelfs zijn dat het kraakbeen onregelmatig wordt, waardoor het pijnlijk kan worden om gewrichten te bewegen. Als dit doorzet, dan is het zelfs mogelijk dat het kraakbeen gaat afbreken waardoor de botten wel tegen elkaar aan komen bij het bewegen. De botten kunnen hierdoor beschadigen en er kunnen vergroeiingen ontstaan. Dit kan voor nog meer problemen, pijn en ongemakken zorgen.

Hoe krijg je artrose

Het is lastig om te zeggen wat de precieze oorzaak is van de ziekte artrose. In Nederland alleen al hebben meer dan 1 miljoen mensen last van deze aandoening. Voor een deel ontstaat de ziekte door erfelijke aanleg waarbij mensen op jongere leeftijd de ziekte al kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat artrose gemiddeld 2 á 3 keer vaker voorkomt bij vrouwen, dan bij mannen. Artrose kan ook ontstaan bij ouder mensen. Ondanks dat er vaak gedacht wordt dat het een ouderdomsziekte is, kan artrose ook heel goed bij jongeren voorkomen.

Naast deze oorzaken, zijn er nog verschillende andere oorzaken te benoemen. Mensen met overgewicht kunnen artrose ontwikkelen doordat de gewrichten meer belast worden en er stoffen worden aangemaakt die ervoor kunnen zorgen dat kraakbeen sneller afbreekt. Een blessure die je in het verleden hebt opgelopen kan ook de boosdoener zijn. Overbelasting door zwaar werk of te zwaar sporten wordt ook als aandoening genoemd. Patiënten met ontstekingsreuma, hebben ook een verhoogde kans om artritis te krijgen. Bijzonder aan de ziekte is, dat het niet in alle gewrichten hoeft voor te komen. Het kan bijvoorbeeld ook in slechts 1 knie voorkomen.

Hoe wordt artrose ontdekt?

Om te ontdekken of je last hebt van artrose, moet er onderzoek worden gedaan. Je gaat dan langs bij een specialist die onderzoek doet naar jouw gewrichten en kijkt of er ontstekingen zijn. Als het in een vergevorderd stadium is, dan wordt er ook gekeken naar vergroeiingen. Naast fysiek onderzoek worden er ook vaak röntgenfoto’s gemaakt om de staat van de gewrichten te bekijken, al wordt er niet altijd een diagnose gesteld aan de hand van deze foto’s. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de gewrichten nog geen slijtage vertonen, maar er wel pijn ontstaat bij het gebruik van de gewrichten.