Gonartrose

Gonartrose (Artrose knie)

Als er artrose is ontstaan in de knie, dan wordt dat gonartrose genoemd. De ziekte kan in alle gewrichten in het lichaam ontstaan en kan het kraakbeen aantasten. Als je te maken krijgt met deze aandoening, wil dat echter niet zeggen dat je ook overal last krijgt van artrose. In het geval van gonartrose, kan het bijvoorbeeld zijn dat je slechts in 1 knie last hebt van de aandoening. Dat kan verschillende redenen hebben zoals wanneer er bijvoorbeeld in het verleden een blessure is geweest aan 1 knie of als 1 knie zwaarder belast wordt dan de andere. Hieronder lees je meer over gonartrose.

Hoe herken je gonartrose?

Er zijn verschillende symptomen te benoemen om te achterhalen of je te maken hebt met gonartrose. Een kenmerk dat veelvuldig voorkomt bij deze vorm van artrose, is een pijnlijke knie. De pijn kan dan op verschillende plekken zitten zoals aan de binnenkant of aan de buitenkant van de knie. Vaak wordt de pijn heftiger nadat je het gewricht meer hebt belast. Dat kan zijn door traplopen, lang in dezelfde houding staan of soms zelfs door gewoon te lopen. Als het gewricht lang in dezelfde houding is geweest en daarna wordt bewogen, dan kan het stijf aanvoelen. In een verder stadium, als het kraakbeen door de artrose wordt aangetast, kan het gewricht moeilijker bewegen en kun je minder goed lopen.

Hoe ontstaat gonartrose?

Artrose in de knieën kan op verschillende manieren ontstaan. Een veelgenoemde oorzaak is ouderdom en vaak wordt ook gedacht dat dit de enige oorzaak is. Dat is echter niet het geval, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn waardoor gonartrose in de knie ontstaat. Uit onderzoek is wel gebleken dat vrouwen drie keer vaker artrose kunnen krijgen dan mannen en dat voor een deel erfelijkheid als boosdoener kan worden aangewezen. Ouderdom speelt in een deel van de gevallen ook een rol, net zoals overgewicht. Bij ouderdom zijn de gewrichten vaak al meer versleten en bij overgewicht slijten ze vaak door overbelasting.

Overbelasting kan ook op andere manieren de oorzaak zijn van deze aandoening. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je vaak of altijd zwaar werk doet zoals zwaar tillen of de gewrichten veel bewegen en overbelasten. Zware sporten zijn ook een manier waarop de kniegewrichten extra belast kunnen worden en waardoor artrose kan ontstaan. Heb je een blessure gehad aan een knie, dan kan er in een later stadium ook hierdoor artrose ontstaan. Andere oorzaken voor de aandoening zijn reumatoïde artritis (ontstekingsreuma) of door toedoen van een aangeboren afwijking aan de gewrichten zoals heupdysplasie.

Behandelen van gonartrose

Als er door toedoen van gonartrose beschadigingen en slijtage aan het kraakbeen in de kniegewrichten ontstaan, dan kan dat niet meer terug groeien. Dat betekent dus ook dat je hier altijd last van kunt hebben. Behandeling om erger te voorkomen en de pijn te verlichten is dus erg belangrijk. Er zijn meerdere manieren waarop gonartrose behandelt kan worden. Dat kan door een andere leefstijl aan te nemen, af te vallen, gebruik te maken van fysiotherapie of oefentherapie, een brace te dragen of steunzolen aan te laten meten. In ernstige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van pijnmedicatie of kan er als laatste mogelijkheid een operatie uitgevoerd worden waarbij de knie vervangen wordt door een prothese.