Klachten

De klachten die horen bij artrose

Artrose is een vervelende aandoening waarbij je veel last kunt hebben van je gewrichten. Bij deze ziekte wordt het kraakbeen in de gewrichten aangetast door ontstekingen en verzuring. Normaalgesproken wordt het kraakbeen gebruikt in gewrichten om het buigen, knikken en bewegen soepel te laten verlopen. Met artrose wordt het kraakbeen uiteindelijk zo aangetast dat het ruw wordt en kan afbrokkelen. Hierdoor kunnen gewrichten niet meer goed gebruikt worden en kan het zelfs zo zijn dat de botten tegen elkaar aankomen. Klachten die passen bij de ziekte kunnen verschillen per geval. Hieronder lees je meer over de klachten die kunnen optreden.

Pijnlijke gewrichten

Een signaal dat je last kunt hebben van artrose is vaak dat er pijn ontstaat in de gewrichten. De pijn kan op verschillende manieren optreden en heeft in de meeste gevallen een soortgelijk verloop. Er kunnen drie verschillende soorten pijn worden onderscheiden aan de gewrichten. Dat kan zijn pijn die ontstaat als je een aantal stappen zet of bijvoorbeeld bewegingen maakt nadat het lichaam in rust is geweest. Je kunt ook pijn hebben die geleidelijk ontstaat en erger wordt naarmate je de gewrichten meer belast. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je fysiek werk doet en gedurende de dag meer pijn krijgt. Een derde mogelijkheid is dat de pijn ontstaat door ontstekingen in het gewricht. In dat geval zijn er vaak zwellingen te zien, kunnen de gewrichten rood zijn van kleur en warm aanvoelen.

Stijve gewrichten

Naast pijn zorgt artrose er ook voor dat de gewrichten stijf aanvoelen. Ook de manier waarop de gewrichten stijf kunnen zijn kan verschillen. Er zijn, net als bij het onderscheiden van pijn, ook drie verschillende soorten stijfheid te benoemen. Net als met de eerste vorm van pijn, kan er ook stijfheid optreden als je een lange tijd in rust bent geweest en vervolgens gaat bewegen. Dat kan zijn als je gaat lopen, opstaan na het slapen gaan of op een andere manier. In de ochtend kan er stijfheid in de gewrichten zijn als je wakker wordt. Deze vorm van stijfheid verdwijnt in veel gevallen vaak een half uur nadat je bent opgestaan. De derde vorm is stijfheid die ontstaat doordat de gewrichten niet meer goed kunnen bewegen. Dat kan bijvoorbeeld doordat je een knie niet meer goed kunt buigen door slijtage of als er slijtage is opgetreden in het ellebooggewricht.

Andere symptomen

Pijn en stijfheid van de gewrichten zijn vaak de belangrijkste redenen om aan te nemen dat je te maken hebt met artrose. Daarnaast zijn er ook andere symptomen te benoemen die niet altijd voor hoeven te komen. In sommige gevallen kan het zijn dat artrose ervoor zorgt dat er krakende geluiden ontstaan als het gewricht beweegt. Na overbelasting van het gewricht kan er ook een zwelling ontstaan en kan het gedeelte waar dit gebeurt warm aanvoelen. Door vergroeiingen van het bot kunnen de gewrichten vervormen en kan het uiteindelijk instabiel worden. In een later stadium kan de houding van het gewricht ook veranderen door bijvoorbeeld de vergroeiingen en door een verkeerde houding die je uiteindelijk gaat aannemen.