Artrosebehandeling

De behandeling van artrose

Artrose is een vervelende aandoening en kan in sommige gevallen erg belemmerend zijn. Het is daarom goed om te weten welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot behandelingen. De manier waarop de aandoening behandeld wordt kan verschillen per geval. Manieren om dit te doen zijn onder andere het aanpassen van jouw manier van leven, door fysiotherapie, ergotherapie, podotherapie, door gebruik te maken van voedingssupplementen, door medicatie of door onder behandeling te zijn bij een specialist of arts. Hieronder lees je meer over de manieren waarop artrose behandeld kan worden.

Andere manier van leven

De ziekte artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Dat kan zijn als gevolg van ouderdom, een vroegere blessure, overgewicht of door bijvoorbeeld overbelasting van de gewrichten. Een manier om ervoor te zorgen dat de pijn verminderd kan worden is door een andere manier van leven aan te nemen. Is de aandoening ontstaan als gevolg van overgewicht, dan is het belangrijk dat je gezonder gaat leven en gewicht gaat verliezen. Meer bewegen, op de juiste manier, is ook een manier om de pijn en stijfheid te kunnen verminderen. Om dit op de juiste manier te doen kun je het best advies krijgen van een fysiotherapeut of oefentherapeut. Uiteraard is het zwaar belasten van de gewrichten niet aan te raden. Je kunt dan beter kijken of je activiteiten kunt spreiden over meerdere momenten, zodat de gewrichten voldoende rust kunnen hebben tussendoor.

Therapie

Andere manieren om artrose te behandelen zijn verschillende vormen van therapie. Dat kan door gebruik te maken van fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie of podotherapie. Als je last hebt van artrose, dan is het belangrijk dat je in beweging blijft, ondanks dat dit pijnlijk kan zijn. Door te bewegen zorg je ervoor dat de spieren, pezen en andere lichaamsdelen die een gewricht bij elkaar houden sterk genoeg blijven. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan jou op weg helpen met de juiste begeleiding. Je kunt dan leren welke oefening goed zijn om aan deze manier van behandelen te werken.

In een verder stadium kan er gebruik worden gemaakt van ergotherapie. Met ergotherapie worden er aanpassingen gedaan aan de manier waarop je dagelijkse bezigheden uitvoert. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van hulpmiddelen om toch voldoende te kunnen functioneren of oefeningen krijgen waarmee je toch gebruik kunt maken van je handen. Heb je last van artrose aan bijvoorbeeld de gewrichten in je voeten of enkels, dan kun je terecht bij een podotherapeut of een podoloog. Er kunnen dan bijvoorbeeld steunzolen worden aangemeten waarmee de houding van het lichaam veranderd kan worden, belasting van gewrichten kan verminderen en waardoor de pijn minder kan worden.

Voedingssupplementen en medicatie

In overleg met je huisarts kun je er ook voor kiezen om voedingssupplementen te nemen. Die kun je vaak kopen bij een drogist of bij een apotheek. Er zijn verschillende voedingssupplementen te koop die de pijn die ontstaat door artrose kunnen verminderen. Deze manier van behandelen is overigens niet altijd succesvol en verschilt per persoon. Bij veel pijn kan er gebruik worden gemaakt van pijnstillers zoals bijvoorbeeld paracetamol of pillen waarmee ontstekingen worden verminderd. Ook dat kun je het best in overleg met een arts bepalen.